Tuesday, December 15, 2009

Address

Assalamualaikum wbt

For someone who actually has a blog, I sure don't write as much as I suppose to. Even my research is not progressing as I wanted it to be, *sigh*. Argghhh... I hate myself.

Anyway, I don't want to (refuse to) talk about my research. I feel like I talked too much about to not actually work on it. So, enough talk, more action please.

Let's talk about address. Yup, address, as in where you reside; your house number, the street, postcode, town, state, country. Why address, you say? It seems nowadays people can just simply write any address without having anyone else validating it. For instance, you can just write any address (as you wish) to acquire a bank account, register for college/university (they might refer to yout MyKad, but even that address is questionable) and even apply for MyKad. I recently applied for a new MyKad (something wrong with the chip), JPN didn't ask me to provide any supporting documents to prove my address. I'm still using my parents' home address and they've been living there since 1986 till now. What if the address is no longer valid? What if the address is no longer ours? I guess it won't be a problem, as they don't seem to care.

We even received a letter from The One Academy, addressed to someone named Lim *** ****, which without doubt, is not part of Wahid's household. The letter was about college fees which yet to be paid by this 'Lim'. Oh well, good luck to One Academy. Hope they're able to find Lim and ask him to pay up and actually provide a valid address.

Back in UK, you have to provide proof of address for most transactions. Utility bills, council tax statements, bank statements, with your full name and coresponding address on it. Such pain in the ass, isn't it? Can't blame them, they're just protecting their interest.

Why not, for once, we adopt something good from them. It's about time, don't you think?

P/S: Benda baik, apa salahnya kan?

Wednesday, September 23, 2009

Buku kanak-kanak part III

Berikut adalah senarai terkini buku-buku untuk dijual. Buku-buku yang tidak terjual dalam 'posting' sebelum ini telah dimasukkan semula dalam senarai terbaru ini.

Buku 1 - Touch & Feel book (booked)

Buku 2 - Touch & Feel book (booked)

Buku 3 - Pop-up book (booked)


Buku 4 - Big Flaps book (booked)

Buku 5 - Big Flaps book (booked)

Buku 6 - Touch & Feel book (booked)

Buku 7 - 'Soft to touch' book

Buku 8 - all booked

Buku 9 - Pop-up book

Buku 10 - Pop-up & Play book (1)

Buku 10 - Pop-up & Play book (2)

Buku 11 - 'Soft to touch' book (booked)

Buku 12 - 'Soft to touch' book (booked)

Buku 13 - Baby Dazzler book (booked)

Buku 14 - Drawing book

Buku 15 - Pop-up & Play book (1) - not suitable for under 36months

Buku 15 - Pop-up & Play book (2) - not suitable for under 36months

Buku 16 - Pop-up & Play book (1) - not suitable for under 36months

Buku 16 - Pop-up & Play book (2) - not suitable for under 36months


Harga yang ditawarkan tidak termasuk kos penghantar
an. Bagi pembelian melebihi RM 50 (dalam satu transaksi), penghantaran adalah percuma. Anda hanya perlu membuat pembayaran sebaik sahaja penghantaran dibuat (tiada 'booking fee').

Anda boleh membuat tempahan melalui laman blog ini sekarang, atau di alamat email huda_wahid81@yahoo.com, dengan menyatakan no buku yang berkenaan, nama dan alamat emel untuk dihubungi. Buat masa ini, buku-buku di atas hanya terhad kepada 1 judul = 1 unit (kecuali Buku 10 ada 2 unit).

Penghantaran akan dibuat bermula 25 Oktober 2009 (memandangkan pada ketika itu saya berada di Malaysia).


Sebarang pertanyaan boleh diajukan di ruangan 'comment' blog ini.

Marilah sama-sama menanamkan minat membaca kepada anak-anak kita.


Terima kasih kepada yang telah membuat tempahan. :)

Saturday, September 12, 2009

Buku kanak-kanak - part II

Book 1 - Pop-up book (booked)


Book 2 - Touch & Feel book (booked)


Book 3 - Pop-up book (booked)


Book 4 - Pop-up book (booked)


Book 5 - Big Flaps book (booked)


Book 6 - Big Flaps book (booked)


Book 7 - Touch & Feel book


Book 8 - 'Soft to touch' book


Book 9 - ada 4 tema (Teatime, Bedtime, Bathtime & Day-out)
Day-out,
Bedtime & Bathtime (booked)
Teatime - available


Book 10 - Pop-up book (tinggal 1)

Book 11 - Pop-up & Play book (1) (booked)

Book 11 - Pop-up & Play book (2) (booked)

Book 12 - Touch & Feel book

Book 13 - Touch & Feel book (booked)

Book 14 - 'Soft to touch' book


Book 15 - Baby Dazzler book


Book 16 - Touch & Feel book

Harga yang ditawarkan tidak termasuk kos penghantar
an. Bagi pembelian melebihi RM 50 (dalam satu transaksi), penghantaran adalah percuma. Anda hanya perlu membuat pembayaran sebaik sahaja penghantaran dibuat (tiada 'booking fee').

Anda boleh membuat tempahan melalui laman blog ini sekarang, atau di alamat email huda_wahid81@yahoo.com, dengan menyatakan no buku yang berkenaan, nama dan alamat emel untuk dihubungi. Buat masa ini, buku-buku di atas hanya terhad kepada 1 judul = 1 unit.

Penghantaran akan dibuat bermula 25 Oktober 2009 (memandangkan pada ketika itu saya berada di Malaysia).


Sebarang pertanyaan boleh diajukan di ruangan 'comment' blog ini.

Marilah sama-sama menanamkan minat membaca kepada anak-anak kita.


Sunday, September 06, 2009

Buku kanak-kanak utk dijual (buku baru pada harga menarik)

Kaum ibu dan (bakal ibu) sekalian,

Berikut adalah senarai buku kanak-kanak untuk dijual. Buat makluman, semua buku tersebut adalah baru (bkn used books) dan berkulit keras (hard cover).


Perbandingan harga buku (penerbit yang sama, jenis yang sama *sila rujuk buku 11) yang dijual di Kinokuniya.


BUKU 1 - Baby Dazzler book (booked)


BUKU 2 - Touch & Feel book (booked)


BUKU 3 - Touch & Feel book (booked)


BUKU 4 - Touch & Feel book (booked)


BUKU 5 - Pop-up book (booked)


BUKU 6 - Big Flaps book (booked)


BUKU 7 - Big Flaps book (booked)


BUKU 8 - Flaps & Touch & Feel book (booked)


BUKU 9 - Jigsaw book (booked)

Harga yang ditawarkan tidak termasuk kos penghantaran. Bagi pembelian melebihi RM 50 (dalam satu transaksi), penghantaran adalah percuma. Anda hanya perlu membuat pembayaran sebaik sahaja penghantaran dibuat (tiada 'booking fee').

Anda boleh membuat tempahan melalui laman blog ini sekarang, dengan menyatakan no buku yang berkenaan, nama dan alamat emel untuk dihubungi. Buat masa ini, buku-buku di atas hanya terhad kepada 1 judul = 1 unit.

Penghantaran akan dibuat bermula 25 Oktober 2009 (memandangkan pada ketika itu saya berada di Malaysia).


Sebarang pertanyaan boleh diajukan di ruangan 'comment' blog ini.

Marilah sama-sama menanamkan minat membaca kepada anak-anak kita.

*Memandangkan permintaan yang menggalakkan, saya akan menambah stok (sama ada judul yang sama, atau judul lain) pada sabtu dan ahad yang akan datang. Sekali lagi,
Sebarang pertanyaan (atau permintaan) boleh diajukan di ruangan 'comment' blog ini.

Terima kasih kepada rakan-rakan (Yuda, Ajue & Dinna) di atas sokongan yang diberikan.

Friday, August 14, 2009

Pride & Joy

Yes, it has been a while, and yes, I've changed the layout (not that anyone will notice).

I've been dreading to write a post, but of course, I was not in my creative mode for quite some time (which reminds me I need to look into my research writing soon before the end of this month!).

Oh well, I have so many things to manage. Email accounts (I have 4 email accounts; Yahoo! mail, Hotmail, Brookes mail, UTM webmail), Friendster (almost forgotten), Facebook and of course this blog. I really enjoy using Facebook to re-connect with my old friends and ex-students, and also share their happy moments through the photos in their pages; which also inspired me to write this entry.

One's happiness relies entirely on one's perception of happiness. A new car, job promotion, found love, etc. Being happy is never a bad thing, but don't forget to be thankful and grateful for the happiness. I was touched by this post from my high school junior. It is a good reminder, so thank you Am for the entry. We should not only be thankful when we're happy, we should be thankful for everything. Alhamdulillah. Thank you Allah.

So, for this entry, I would like to share some footage of my (our) pride and joy.

video


video



video


Thank you Allah, for the health, the time and the strength.

Wednesday, July 15, 2009

Kenangan yg x berape indah

Assalamualaikum wbt.

Dah lame x update blog. Dr Sepet asyik remind suruh update bile2 ade mase. Mase bkn xde, idea nak menulis tu yg xde. Dah byk curahkan idea menulis utk research progress yg dh lame bersawang tu. Hah, ambik ko! skali kene anta progress terus migrain aku. Lps jumpe supervisor jek, mesti pening tahap cipan. Malas la nk ngumpat psl En J. Aku bersyukur sbb Cik E ade. Bknnye die x komen, tp komen die membina skit.
Kdg2 entry aku ni tulis full English, kdg2 BM ala2 SPM. Tp kali ni, aku malas nk pening2 kepale sbb urat saraf kt kepale aku ni dh berbelit2 nk menulis dlm English. "You need to be more argumentative, bla bla bla.. I expect in-depth discussion.. bla bla bla.. this is not how people write.. bla bla bla..." (igtkan aku jgn ngumpat psl En J. X berkat nnt..). Ok, per'setan'kan bende2 yg lps ni. Skrg kene lebih se
mangat, sbb td meeting dgn Cik E sgt2 membantu (ok la kalau nk compare dgn meeting2 sblm ni, oit! jgn ngumpat psl En J!). Which reminds me, esok aku kene submit bab methodology kat En J n Cik E spt yg dijanjikan by lunch time. (sempat lg update blog.. hmmm, talk about timing).

Tujuan entry ni sebenarnye bkn nk (skali lg) ngumpat En J, aku cume nk kongsi kenangan aku yg x bape indah mase zaman sek dulu. Tetibe plak teringat. Mule2 pk mcm segan plak nk bukak cite lame kt blog ni. Almaklum la, student2 aku pon bace blog aku. Tp aku mengharap sesape yg bace entry ni are mature enough not to 'relive' my not-so-good childhood memories, instead ambik sbg pengajaran (Ceh smpt lg tu..).
Mase kt sek ren dulu, aku xd
e la tembam ala gedebab mcm skrg. Tp nk kate slim ala2 kurus kering pon x jugak. Sedang2 la. Yg penting, aku mmg dh pakai spek since Darjah 2. Disbbkan aku ni x kurus n x cun n pakai spek ala2 nerd (bknnye genius pon), bdk2 suke ejek aku. Ade jek name panggilan. Penah kt sek agame, mase tu aku Darjah 5 sek agame ptg. Sementare tunggu pakcik van dtg aku gi la gerai kt luar pagar sek nk beli jajan. Aku x pasti aku berlari2 anak ke, melompat ke, merayap ke, tp yg penting aku berjln dgn agak laju la ke gerai tu. Skali tu, tgh aku sedap2 mkn jajan (keropok mcm super ring, tp perisa ayam, bekas die kaler ijau), ade la sorang malaun ni, bdk darjah 4 naik same van dgn aku, dgn slambe ejek aku "oit, terkedek2, terkedek2, terkedek2.." (sile alunkan ejekan ini mengikut imaginasi anda). Aku mule2 malas nk layan, buat dek, smbl mkn keropok yg best. Makin lame makin kuat. Pastu siap ajak member2 die ejek aku skali. Panas la hati. Entah ape yg rasuk aku mase tu, sek agame ade subjek Khat, so aku ade bwk blade utk asah pensel. Aku kuarkan blade tu, aku kejar bdk2 ni. Macam org gile!!! Nasib baik ade sorang akak Darjah 6 kt situ. Die yg tenangkan aku (malangnye aku x igt name die). Since then, aku ade name baru, 'Pembunuh' plak! Bknnye ade org cedera pon. Tp serius, lps tu aku xde dah mengamuk x tentu pasal. Aku lg suke simpan dlm hati, biar meletup kt dalam (eerrr.. bkn lg bahaye ke?).


Mase Darjah 6 plak, kt sek keb, org ejek aku 'Gendut'. Yg
best, bdk yg ejek aku tu perut buncit x igt. Tp die ade name lain, 'sotong' sbb die cam lembut2 skit. Aku gi sek keb kayuh basikal since Darjah 4. Ade 1 ptg ni, aku kayuh basikal cam biase. Skali tu, bas yg 2 org classmates aku naik lalu kt jalan tu. Aku panik gile, sbb aku tau sure aku kene ejek punye. Sikit lg nk smpi umah, aku kayuh la laju2 bagai nk gile. Of course la bas tu lg laju dr aku, n sempat la classmates aku tu nampak aku kayuh basikal. Aku sikit lg nk smpi umah ni, skali tu kedgran 1 paduan suare (dieorg siap ajak member satu bas dieorg yg xde kene mengene pon) yg amat kuat, dieorg jerit 'GENDUT'!!!!!!!! Dah le jiran2 aku tgh ramai main kt luar. Malu gile!!!!! &%#$^^%^%** (skali lg, gunakan imaginasi anda). Anyway, esoknye aku kenekan dieorg plak kt sek, memandangkan sorang tu kurus nk mampos mcm btg lidi (aku rase lidi lg berisi dr die) n sorang tu pendek (for a guy la).

Tp aku rase, bab2 ejek mengejek ni kene ade had la. Mmg la, sape yg x penah kene ejek (unless you're like super cool, super hot, perfect giler babas). Cume kalau dh nmpk org tu dh gile annoyed, I think bwk2 berenti la (oh well, that's the whole point, to annoy someone?). Kalau dh smpi memalukan, x ke naye org tu? Ade setgh org jiwa die mmg strong, ade setgh layu menanti luruh. Buatnye tibe2 meroyan cam aku mase Darjah 5, sape yg susah?!


Anyway, entry kali ni pon cam ala2 emo gak. Aku ni kdg2 emosi x bape stabil. Tp sejak2 ade anak ni, makin byk bersabar la. Lgpon usia makin meningkat, kene bwk2 berubah la kan (nasihat utk diri sendiri sbenarnye).
Ok, terime kasih sbb bace bebelan aku. And sorry to waste your precious time. see ya! :)

Tuesday, June 23, 2009

Kisah Aku & Lisa

Tiada yang lebih sedih bagi seorang ibu melihat anaknya menderita (sakit), walaupun anak itu belum tahu apa erti derita (kesakitan).

Melahirkan anak bukanlah suatu perkara yang mudah, dan aku amat terhutang budi, terhutang nyawa dengan ibuku, bergadai nyawa hanya untuk melahirkan aku yang bila sudah pandai berkata-kata, hanya pandai mengguris hatinya.

Lisa, yang aku kenal dalam jangka masa yang amat singkat, merupakan rakan berbual semasa di John Radcliffe Hospital. Seorang yang sangat rendah diri dan baik hati budinya. Aku menjadi tempat dia meluahkan perasaan bila waktu melawat sudah berakhir. Perasaan sedih dan hiba kerana tidak dapat bersama anak perempuannya yang baru dilahirkan. Tess terpaksa ditahan di wad khas kanak-kanak kerana terpaksa bergantung kepada alat bantuan (photovoltic light, glucose drip, etc). Aku hanya mampu menghulurkan simpati saja. Semua ini kuasa Allah.

Rupa-rupanya Lisa juga seorang peminat novel. Kebetulan dia nampak aku membaca (sebuah buku yang aku pinjam dari hospital, yang kemudiannya aku beli atas tujuan kebajikan). Dia mencadangkan sebuah novel "Those Faraday Girls" karya Monica McInerney. Dia bercadang untuk mengirimkan novel tersebut melalui pos setelah dia dan Tess dibenarkan pulang ke rumah.


Kini sudah hampir 4bulan sejak pertemuan kami di John Radcliffe Hospital. Novel yang dijanjikan telah tiba pagi tadi. Dia masih ingat rupanya. Yang membuatkan aku bertambah terharu ialah kata-kata Lisa dalam suratnya;

"I wanted to say thank you for your very kind note. The day you left was a very difficult one for me as they had to put Tess on the drip again after taking it out. I think I must have gone to sleep when you left, so I'm sorry I didn't say goodbye. Your note did make me feel better though, so thank you..."

Aku harap persahabatan yang terjalin dalam masa yang singkat ini akan berkekalan.

Thank you, Lisa, from the bottom of my heart.

Saturday, June 06, 2009

Sense of belonging

I've been leaving in Subang Jaya, practically my whole life. My family (then it was only Mak, Ayah, Izad and me) moved to Subang Jaya from Kg Pandan when I was 5/6 years old.

I went to a pre-school in SS19, and 6 years of primary education in Sek Ren Keb Subang Jaya in SS14/5. I did also attend religious school, Sek Agama Masjid Darul Ehsan in SS15 near the local masjid.

Then, I went to JB for my secondary education and later my tertiary in UTM Skudai. I think that it was when I lost my sense of belonging towards Subang Jaya. I've left behind my friends from my early years in school. I have close friends then, but now as if we are total strangers. I was able to track back my old friends via Facebook and Friendster, but browsing through their pages, I can't get myself connected to them even we've been together in the same class for 6 years.

Perhaps, I'm being a bit emotional about this (as always), but I suppose I'm not the only one. Then again, I was the one who moved away (went to boarding school, etc), and I can still call Subang Jaya as my hometown. I wonder how others feel, for those who practically never reside in one place in such a long time. Constantly having to change schools, make new friends. However, I believe everyone of us has his/her own sense of belonging. If you ask me, I would say Subang Jaya and JB as both of these places were where I grew up, mature and learn about life.

And now, I'm going to add other places to the list; Oxford and Ajil, Terengganu. As an old saying; Jauh perjalanan, luas pandangan. :)

Saturday, May 30, 2009

BBQ @ summer in Oxford

My family is here. The whole family. Izad just graduated from Colorado School of Mines, and decided to take a detour before going back to Malaysia. My parents and sisters are here for approx 15 days to see our place, and of course to hold their 1st grand daughter for the 1st time.

We've been planning to have a BBQ since we have the space to do so. We've invited some close friends over to join our small gathering.

I suppose there's no word to describe my feelings right now. Content, happy, and blessed. Alhamdulillah.

Mak, Izad, Ana & Abg Hisyam

Ayah

Me & Mak

The daughter & the father