Wednesday, September 29, 2010

Vocabulary of a 19-month


Mawaddah, at the age of 19 months;

Ibu -
Babu
Ayah -
Ayah
Mawaddah -
Dada
Buka (jaket, kasut, etc) -
'kak
Tidur -
tidoh (emphasise on the 'doh')
Kasut -
shoe
Susu -
shu
Bye -
bye
Hello -
hello
Nenek -
Nenek
Mak Lang (Ana) -
Nana
Kasut Mawaddah -
Shoe Dada
Teddy bear(s) -
bear

She will 'salam-cium tgn' (occasionally followed by a kiss) Babu & Ayah (and others) when ask to do so. She likes pasta dishes of any kind and loves chicken curry with rice.

On the other hand, she now prefers not to wear her nappy; constantly taking them off for no apparent reason. We have resorted to Pull-up Pants (Pampers) & Little Walker (Huggies) while she's awake and hope that she won't figure that out anytime soon.



Mawaddah@Uncle Ruslan's surprise bday party



Mawaddah@Uncle Zarif&Bob's farewell party



Mawaddah@Q Garden - plum picking



Mawaddah - helping Ibu & Ayah with choco chip cookies



Mawaddah & her 'Babu' @ Bella Italia



My daughter is growing, so fast. I would not want to miss it for the world.

Thank you Allah for this gift. Alhamdulillah. :)

Monday, September 06, 2010

Tiba-tiba

Assalamualaikum wbt.

Ramadhan dah nk sampai penghujungnya. Rasa sekejap sgt. Kerja plak menimbun. Itu lah bahana kerja last minute. Hmmm... tiba-tiba, teringat Surah Al-Asr.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Demi Masa! (1)
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar (3)" (Sumber: QuranExplorer)
Pastu terngiang2 plak nasyid Raihan "Demi Masa" (bait2 antaranya dari hadis Rasullah).

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara. Sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, LAPANG sebelum SEMPIT, hidup sebelum mati.
Memang terkena batang hidung la senang cite. Papehal, perjuangan perlu diteruskan. Semoga Allah permudahkan segala urusan. AMIN.

Tiba-tiba teringat ade 7 hari (rasenye) puasa Nazar yg x berbayar lg. Azam nk selesaikan semua hutang puasa bulan Syawal ni. Sekali lg, semoge dipermudahkan.

Tiba-tiba, sejak 2 menjak ni, suke plak dgr lagu2 Faizal Tahir. Berbakat jugak mamat ni, cume itu la imej die aku x bape berkenan. Takpe la, aku bknnye peminat fanatik. Suka dgr lagu die jek.

Tiba-tiba, Mawaddah cirit-birit. Kesian plak tgk die, cume lega sbb dienye aktif mcm biase, cume terlebih lawas. Harap2 die cepat sembuh. Siap bole buat kuih raya lagi.


Ok tu je. Tiba-tiba rase mengantuk plak. :)

Tuesday, July 20, 2010

Nasi 60 sen

Assalamualaikum wbt.

Tghari td goreng ayam salut bread crumb+rencah goreng. Baki bread crumb+rencah goreng+telur aku bulat2kan n goreng skali. Tibe2 mase mkn td, teringat kisah lama kt UTM dulu. Mase tu rasenye aku thn 2 kot, tgh beratur nk beli mkn tghari kt cafe CP (bdk2 UTM Skudai tau la tmpt ni). Aku beratur blkg seorang mamat ni, tgh pilih2 lauk. Dulu nasi+ayam@ikan+sayur dlm RM2.50 - 3.00. Aku cam biase, tiap2 hari camtu gak la lauk aku beli. Aku igt lg mase tu aku tgh tunggu die ambik ayam goreng (salut tepung), skali tu, bknnye die ambik ayam, instead die ambik tepung2 ayam goreng tu (slalu aku panggil serdak, btol ke bahase aku ni?!). Aku pon jenguk la dlm bekas tapau die, ade nasi (agak byk) + kuah kari@asam pedas + tepung2 ayam goreng td. Tu jek!! Die pegi kt kaunter, akak tu kate "60 sen". Entah kenape, aku x penah bercite dgn org psl peristiwa tu, smpi la aku rase last 3 years, aku bersembang dgn mak aku, aku bgtau cite ni kat mak aku. Perasaan aku mase tu, aku kesian. Mesti die x cukup duit nk mkn mcm biase. Sbb ape, x cukup duit tu, aku x pasti. Maybe biasiswa@PTPTN mmg x cukup, or die ni mmg jenis boros ke, aku x tau. Tapi mase tu aku pk maybe biasiswa@PTPTN x cukup kot.

Baru2 ni plak, kerajaan nak kurangkan biasiswa. Pastu plak hal harga minyak n gula naik. Aku bace blog + facebook, ade mixed responses. Ade yg kate kite patut bersyukur n berterima kasih dgn kerajaan sbb selama ni byk bantu kite. Saye setuju yg itu, tp sebenarnye byk lg yg kerajaan bole perbaiki. Kite x patut bergantung sepenuhnye pd kerajaan, nnt kite jd malas plak. Tp keperluan asas; makanan, pendidikan, kesihatan kene la dititik beratkan. Ade jugak yg membandingkan kite dgn Indonesia. Utk jd lebih baik, kite patut bandingkan diri kite dgn negara maju, kate Wawasan 2020 (ke dh terkubur dh cite2 ni?). Plus Indonesia, negara die besar 2x ganda kot dr Malaysia (ke lebih?). Rakyat lg ramai. Papepun, kite kan ade hak n tgjawab utk mengundi, jdnye gune la kelebihan tu dgn sebaik2nye.

Aku skrg pon ditanggung sepenuhnye oleh biasiswa kerajaan, and don't get me wrong, aku sgt2 bersyukur. Ayah aku + aku byr cukai tiap2 thn, sebahagian tgjwb sbg rakyat, dgn harapan duit yg mgkn yg x seberape tu dpt bantu anak2 bangse. N aku percaye ramai lg yg kt luar sane, same jugak rakyat yg bertgjwb x lupe byr income tax. Kebetulan research aku berkisar ttg public procurement, n jelas sekali adalah menjadi tgjwb kerajaan utk mengurus selia hasil dr pembyran cukai dgn baik dan telus. Kite mesti nk sumbangan kite digunekan utk bende2 yg berfaedah. Bkn ape utk kepentingan anak cucu kite jugak kan. Mcm mane kalau anak or cucu kite nnt alami nasib yg same mcm mamat nasi 60sen td?

Mesti sedih kan.

-Pendapat org biase-

Thursday, July 08, 2010

Buku kanak2 kembali!

Assalamualaikum wbt.

Kaum ibu dan (bakal ibu) sekalian,


Seperti tahun lepas, berikut adalah senarai buku kanak-kanak untuk dijual. Buat makluman, semua buku tersebut adalah baru (bkn used books) dan berkulit keras (hard cover).


Book 1 - Big Flaps Book (booked)


Book 2 - Big Flaps Book



Book 3 - Big Flaps Book (booked)


Book 4 - 'Draw & Wipe Clean' book (booked)



Book 5 - 'Draw & Wipe Clean' book (booked)



Book 6 - 'Jigsaw - Soft to touch' book (booked)




Book 7 - Big Flaps book (booked)



Book 8 - 'Make-it-move' book (booked)


Book 9 - 'Make-it-move' book


Book 10 - Pop-up book



Book 11 - Pop-up & Play book (1)



Book 11 - Pop-up & Play book (2)



Book 12 - Pop-up & Play book (1) - not suitable for under 36months


Book 12 - Pop-up & Play book (2) - not suitable for under 36months



Book 13 - Pop-up & Play book (1) - not suitable for under 36months


Book 13 - Pop-up & Play book (2) - not suitable for under 36months



Harga yang ditawarkan tidak termasuk kos penghantar
an. Bagi pembelian melebihi RM 50 (dalam satu transaksi), penghantaran adalah percuma. Anda hanya perlu membuat pembayaran sebaik sahaja penghantaran dibuat (tiada 'booking fee').

Anda boleh membuat tempahan melalui laman blog ini sekarang, atau di alamat email huda_wahid81@yahoo.com, dengan menyatakan no buku yang berkenaan, nama dan alamat emel untuk dihubungi. Buat masa ini, buku-buku di atas hanya terhad kepada 1 judul = 1 unit.

Penghantaran akan dibuat bermula 22 Oktober 2010 (memandangkan pada ketika itu saya, insya-Allah, berada di Malaysia).

Sebarang pertanyaan boleh diajukan di ruangan 'comment' blog ini.

Marilah sama-sama menanamkan minat membaca kepada anak-anak kita.


Terima kasih kepada mereka yang membeli sebelum ini. Terima kasih di atas sokongan anda. :)

Friday, June 18, 2010

Renee Olsted - A Love That Will Last


I was introduced to her tunes by my younger sister somewhere in 2006, I think. And, this song is my favourite. I'm not really a 'jazz' fanatic, but I do enjoy good songs regardless the genre. Just thought of sharing this video. Enjoy!

Wednesday, June 16, 2010

Strawberries

It was a fine Sunday morning, and Q Garden PYO (Pick-Your-Own) is now open for strawberry picking. It is located near Abingdon, 20-minute drive from Headington, Oxford. The system is Pick-Pay-Eat, but we did take 2-3 strawberries each for tasting. We've been here last year, and the fruits are simply marvellous. Even one could swear these are the best strawberries that she ever tasted. Now we could actually tell people, there are such thing as SWEET strawberries. We just can't wait for cherry season to come, and hopefully I will take the time (then) to update this blog on the ever sweet black cherries of Q Garden.


Hays - to protect the strawberries from slugs and snails


2 suspiciously-looking newbies (hehehe)


The Big-Eater of the day. Highly suspicious.


She could have finished the whole basket, if weren't for us taking the strawberries away.












I think this was her 7th strawberry. Just look at her top. (Bijak2, pakaikan anak baju putih)

The newbies caught on camera.







These strawberries looked like tomatoes, don't you think?





Mawaddah finally had enough.




For those who are planning to do some fruit picking this summer, Q Garden is the place to go. You can visit their website from time to time to check on what's available at the Pick-Your-Own garden.

Enjoy your summer, while it still here. :)

Wednesday, April 14, 2010

Alahai anakku..

Hari ni, Mawaddah 14 bulan 10 hari. Dan sejak dia genap 1 thn, dia dah pandai jalan, memanjat, tumbuh gigi 2 btg yg agak senget, bercakap (bahasa yg org lain x paham) dan yg paling penting meniru perbuatan org (yg ni agak bahaya, skali die tiru cara pasang oven ke, pasang api dapur ke..). Dlm kesibukan buat research ni, sempat juga la merakam saat2 Mawaddah menunjukkan 'skill2' baru khas buat tatapan atok, nenek, tok, tok ki, makcik2 & pakcik2.


video

Nota : Cubaan pakai kasut sendiri berlaku di St Austell Cornwall Travelodge. Sila abaikan suara2 latar yg kurang sedap tu... hehe

video

Nota : Ni pulak cubaan nak keluar ke laman belakang. Cuaca x berapa mengizinkan, jadi tak dapat la Mawaddah main. Kesian, berusaha jugak nk keluar. :)

Alahai anak ibu ni..

Friday, March 05, 2010

Spring is finally here.

All of us here in the UK would have to say that we had enough with the agonising cold winter for the past 3 months. It was exciting for the first few days, then it turned into depressing and even hazardous with slippery roads and poor road visibility (plus the unbearable coldness).

Praise to Allah.



Spring is finally here.

Wednesday, January 06, 2010

Snow@Oxford

It's January, and it's already snowing in Oxford. Last year it was in February and I was in John Radcliffe Hospital, in labour with Mawaddah. So I didn't get the chance to really enjoy the snow.

It rarely snow in Oxford, and today it was particularly heavy. Most schools are closed for the day, and roads are covered with thick snow.

We took Mawaddah out to the back garden, and took some photos to share with the family. Enjoy the pics!